Med båt till Åland

För att nå Åland med båt kan du avgå från 3 länder: Sverige, Finland och Estland. Färjorna från de 4 företag (Silja Line, Tallink, Viking Line eller Finnlines) som trafikerar överfarter till Åland anlöper 8 hamnar: Stockholm, Mariehamn, Lumparland, Åbo, Helsingfors, Tallinn, Kapellskär och Naantali.

Med ett nätverk av 9 färjerederier är det lätt att nå Åland och hitta den perfekta överfarten. Färjerederierna Silja Line, Tallink, Viking Line och Finnlines erbjuder upp till 23 överfarter per dag. Hitta alla priser och bästa erbjudanden för Åland på vår Vivanoda sökmotor.

Den snabbaste överfarten tar 2 timmar 20 minuter (Kapellskär - Mariehamn) med en sträcka på 64 km och den längsta 14 timmar 30 minuter (Tallinn - Mariehamn) med en sträcka på 280 km.

Färjor till Åland i siffror

Länder
Sverige
Finland
Estland
Antal överfarter
23 överfarter per dag
Antal hamnar
8
Antal färjeförbindelser
9
Antal färjerederier
4
Sök efter färjor
Sök och boka boende

Viktiga färjor till Åland

Sök efter de snabbaste, längsta eller mest frekventa färjorna till Åland på Vivanoda. Jämför erbjudanden från Silja Line, Tallink, Viking Line och Finnlines och boka din biljett till Åland.

Mest populära färjerutter till Åland

För att resa till Åland med färja erbjuder färjerederierna Finnlines, Viking Line, Tallink och Silja Line dagliga överfarter från Naantali, Kapellskär, Tallinn, Helsingfors, Åbo eller Lumparland.

Sök efter färjor
Sök och boka boende
Färja till Åland - Jämför priser och boka online

Färja Åland: Reseguide

Färja Åland: Vad att se och göra?

När du anländer med färja till det magnifika Åland kommer du omedelbart att förföras av den vackra naturen och den fridfulla atmosfären som råder här. Med sina 6 700 öar och skär är denna lilla skärgård mellan Sverige och Finland ett sant paradis för naturälskare.

Den första färjehamnen du når från Åland är Mariehamn, skärgårdens huvudstad. Denna charmiga hamnstad är full av färgglada trähus, vackra kullerstensgator och magnifika utsikter över Östersjön. Passa på att besöka Ålands sjöfartsmuseum, som berättar om regionens sjöfartshistoria, eller utforska Kastelholms slott, en medeltida fästning som ligger i närheten.

Om du hellre vill komma bort från folkmassorna kan du ta färjan till Kökar, en liten pittoresk ö där du kan koppla av på vackra sandstränder och utforska fantastiska vandringsleder. Missa inte ett besök i Kökars medeltida kyrka, en arkitektonisk pärla som är väl värd ett besök.

För historieintresserade erbjuder färjehamnen i Bomarsund en unik upplevelse. Här kan du besöka ruinerna av en tidigare rysk fästning som byggdes på 1800-talet och erbjuder spektakulär havsutsikt och ett levande vittnesbörd om regionens turbulenta förflutna.

För vattensportentusiaster erbjuder Mariehamns färjehamn en mängd olika aktiviteter. Hyr en kajak eller motorbåt och utforska de vackra öarna och holmarna som omger regionen. Missa inte ett besök i den östra skärgården, känd för sitt kristallklara vatten och sina stora fågelkolonier.

Slutligen, för en unik upplevelse, ta färjan till ön Märket, som ligger på gränsen mellan Sverige och Finland. Här kan du besöka Finlands västligaste fyr och upptäcka den isolerade charmen på denna lilla, öde ö.

Oavsett vilken färjehamn du väljer för att anlända till Åland kommer du omedelbart att förföras av den naturliga skönheten i regionen och det varma välkomnandet från dess invånare. Ta vara på din vistelse och koppla av, utforska den orörda naturen och upptäck den fascinerande historien om denna unika skärgård.

Åland är ett perfekt resmål för naturälskare, historieintresserade och vattensportsentusiaster. Förvänta dig hisnande landskap, en avkopplande atmosfär och unika upplevelser du aldrig kommer att glömma.

Åland: Hur man förflyttar sig?

Om du planerar att resa från en stad till en annan under ditt besök på Åland kommer du att bli glad att veta att det finns flera transportmedel tillgängliga för att ta dig runt enkelt och bekvämt. Här är de olika alternativen som finns tillgängliga, samt några användbara tips för utländska turister.

1. Bilen

Bilen är ett populärt sätt att ta sig från en stad till en annan på Åland. Vägarna är väl underhållna och vägnätet är väl utbyggt. Du kan hyra bil från någon av de uthyrningsfirmor som finns på ön. Detta ger dig friheten att utforska skärgården i din egen takt och stanna till för att beundra det magnifika landskapet.

2. Cykling

Åland är också en idealisk plats för cykelentusiaster. Vägarna är speciellt utformade för cyklister, med väl underhållna cykelvägar och skyltade rutter. Du kan hyra en cykel i de flesta byar och utforska öarna i din egen takt. Det är ett utmärkt sätt att njuta av Ålands vackra natur och upptäcka de charmiga byarna.

3. Färjor

Färjor är ett viktigt transportmedel mellan Ålands olika öar. De största rederierna i regionen är Viking Line och Eckerö Linjen. Färjorna är välutrustade och erbjuder en trevlig reseupplevelse. De har restauranger, taxfreebutiker och bekväma lounger där du kan koppla av under överfarten.

4. Bussar

Det åländska bussnätet är väl utbyggt och erbjuder ett bekvämt sätt att ta sig från en stad till en annan. Bussarna är bekväma och punktliga. Tidtabeller och linjer hittar du på Ålands kollektivtrafiks webbplats. Biljetter kan köpas direkt på bussen, men det är bäst att ta med lokal valuta.

5. Taxi

Om du föredrar ett mer privat transportmedel finns det även taxibilar på Åland. Du hittar dem i städerna och i de större byarna. Var noga med att be om en uppskattning innan du kliver in, eftersom priserna kan variera.

Oavsett vilket transportmedel du väljer, se till att planera din resa i förväg och kontrollera tidtabeller och priser. Tveka inte att fråga lokalbefolkningen eller turistbyråerna om råd, eftersom de gärna hjälper dig att planera din rutt.

Åland: När ska man besöka?

Den åländska skärgården, som ligger mellan Finland och Sverige, bjuder på hisnande landskap och orörd natur. Om du funderar på att resa till denna region är det viktigt att planera ditt besök efter väderförhållandena. Så vilken är den bästa tiden på året att resa till Åland?

Klimatmässigt har skärgården ett tempererat havsklimat, med milda vintrar och svala somrar. Medeltemperaturen varierar kraftigt under året. Under vintermånaderna, från december till februari, ligger temperaturen i genomsnitt runt 0°C. Skärgården är ofta täckt av snö, vilket skapar ett förtrollande landskap för vintersportentusiaster.

På våren, från mars till maj, börjar temperaturerna stiga igen, med ett genomsnitt på ca 5°C. Dagarna blir längre och naturen vaknar gradvis till liv. Det här är en utmärkt tid för utomhusaktiviteter som vandring och cykling.

Sommaren, från juni till augusti, anses vara den bästa tiden att besöka Åland. Medeltemperaturen når 20°C och dagarna blir längre och soligare. Naturen är frodig, fåglarna sjunger och blommorna blommar. Det är den perfekta tiden att utforska öarna och njuta av vattenbaserade aktiviteter som segling och fiske.

Hösten, från september till november, är en tid av förändring när temperaturen börjar sjunka. Höstfärgerna gör landskapen sublima och erbjuder otroliga möjligheter till fotografering. Medeltemperaturen ligger runt 10°C och det kan förekomma enstaka regnskurar.

Den bästa tiden att resa till Åland är därför sommaren, från juni till augusti, då temperaturen är behaglig och naturen visar sig från sin bästa sida. Varje årstid har dock sin egen charm och sina specifika aktiviteter, så det är upp till dig att välja efter dina preferenser och intressen.

Sök efter färjor
Sök och boka boende

Viktigaste anlöpningshamnar för en färjeöverfart till Åland

None

None
None
None