
Under denna sommarperiod, som är idealisk för maritima eskapader och kryssningar av alla slag, är färjeresor ett populärt transportmedel för många resenärer. Långt från stressen på överfulla flygplatser eller stationer gör färjorna det möjligt för dig att resa bekvämt och ta god tid på dig.
På Vivanoda, en webbplattform som gör det möjligt för resenärer att hitta färje-, buss-, tåg- och flygbiljetter, ville vi göra en stor undersökning av färjepriserna i Europa för att få en bättre förståelse för variationerna i färjepriserna beroende på ett antal kriterier (destinationsland, avstånd, säsong osv.).
Vi har därför analyserat tiotusentals färjepriser på hundratals linjer i Europa, samt överfarter till Turkiet och Maghrebländerna (Marocko, Algeriet, Tunisien), för att få en så uttömmande bild som möjligt. Det bör noteras att endast priset har beaktats i denna studie, oavsett kvaliteten på servicen ombord, skillnader i personalens löner, ekonomiska skillnader mellan länderna etc.
Baserat på prisindexet, som representerar det genomsnittliga priset per person för att resa 100 km med färja, har vi identifierat de dyraste och billigaste länderna för färjeresor.
Resultaten visar på en betydande variation i priserna över hela kontinenten.
Bland de dyraste länderna toppar Turkiet listan, följt av Storbritannien, Marocko, Malta, Island, Italien, Algeriet, Portugal och Spanien. Dessa länder har alla relativt höga färjepriser.
Å andra sidan är det intressant att notera att de skandinaviska länderna och de baltiska staterna är bland de billigaste i Europa. Tunisien toppar listan över de billigaste länderna, följt av Litauen, Lettland, Polen, Sverige, Norge, Finland, Albanien, Estland och Cypern. Dessa destinationer erbjuder mer överkomliga priser för färjeöverfarter, vilket kan vara attraktivt för resenärer som letar efter ekonomiska lösningar.
Nästa del av vår studie fokuserar på jämförelsen av färjepriser mellan europeiska länder. Vi har analyserat färjepriser på internationella rutter, till exempel mellan Italien och Grekland, Spanien och Marocko, och alla färjerutter mellan två länder, för att förstå hur priserna varierar från ett land till ett annat. Inrikes överfarter (t.ex. Italien -> Italien eller Grekland -> Grekland) är undantagna.
Vi kan se att överfarter mellan Grekland och Turkiet har det högsta prisindexet i Europa. Långt efter kommer överfarter mellan Spanien och Marocko och mellan Danmark och Tyskland.
Omvänt är överfarter mellan Tyskland och Litauen eller Lettland de billigaste i Europa i förhållande till den tillryggalagda sträckan.
Överfarterna mellan Norge och Sverige samt mellan Italien och Spanien hör också till de billigaste i Europa.
Det finns också en tydlig kontrast mellan överfarter till Marocko, som är bland de billigaste från Frankrike eller Italien (långa överfarter), men bland de dyraste från Spanien (korta överfarter).
Vi ville kontrollera om färjeöverfartens längd hade någon inverkan på genomsnittspriset för överfarterna.
Vi fann att ju kortare överfarten är, desto högre är priset.
I det här avsnittet tittar vi närmare på färjeprisindexet för var och en av färjerutterna i Europa. Totalt har vi analyserat nästan 800 rutter i hela Europa.
Vi kan se att det är de mycket korta överfarterna (Lymington-Yarmouth, Chios-Cesme, Santa Maria Salina-Rinella och Caleta del Sebo-Orzela) som har de högsta prisindexen. Dessa överfarter är de dyraste i Europa för den tillryggalagda sträckan.
Låt oss nu ta en titt på rankningen av de billigaste färjerutterna i Europa efter prisindex. Vi analyserade totalt nästan 800 rutter i hela Europa.
I motsats till diagrammet som visar de dyraste rutterna kan vi se att det främst är långa överfarter (Travemünde-Liepaja, Barcelona-Civitavecchia, Klaipeda-Kiel och Barcelona-Porto Torres) som rankas bland de billigaste i Europa.
Vi har analyserat och rangordnat färjehamnarna efter prisindex för överfarter till respektive hamn.
Vi har analyserat och rankat färjehamnarna enligt prisindex för överfarter till varje hamn.
Vi ville ta reda på om färjepriserna är säsongsberoende och om de varierar beroende på vilken månad på året överfarten görs. Många transportföretag, som järnvägar och flygbolag, varierar sina priser avsevärt beroende på efterfrågan, som ofta är mycket högre under sommarsemestern.
På europeisk nivå kan vi se att färjepriserna i genomsnitt är högre från juli till september, vilket motsvarar sommarperioden i Europa och därför är högsäsong för färjeresor. Men utanför denna sommarperiod är priserna i genomsnitt bara något lägre. En mer detaljerad analys av varje enskilt land (se de andra flikarna) visar att denna säsongsvariation är mer uttalad i vissa länder.
Vi ville också veta om priset på en färjeöverfart varierar beroende på veckodag.
Vi fann att överfarter som avgår på helgen var något dyrare än de som avgår på en veckodag. När vi analyserar land för land (se andra flikar) kan vi se att detta kriterium inte alltid är relevant.
För att genomföra denna studie samlade vi in nästan 110 000 priser för färjeöverfarter. Vissa priser inkluderade en resa för en person utan fordon, andra för 2 vuxna och ett fordon. Vi standardiserade sedan dessa priser för att få ett pris per person. Varje pris omvandlades sedan för att få ett index som representerar kostnaden per 100 kilometer.
Det bör noteras att endast priset har beaktats i denna undersökning, oberoende av kvaliteten på tjänsterna ombord, skillnader i personalens löner etc. (se undersökningens begränsningar).
Det är viktigt att inse att denna analys av färjepriserna i Europa, liksom alla andra studier, har vissa begränsningar som bör beaktas. Dessa begränsningar kan påverka omfattningen och riktigheten av de resultat som erhållits.
För det första är det viktigt att notera att studien baseras på tillgängliga och insamlade data, vilket innebär att det kan finnas variationer i täckningen av färjerederier och destinationer som ingår. Som ett resultat av detta kan vissa aktörer eller rutter inte vara representerade i analysen.
Dessutom kan färjepriserna fluktuera på grund av faktorer som säsongsvariationer, efterfrågan och specialerbjudanden. Det är därför viktigt att vara medveten om att priserna kan förändras över tiden och att de erhållna resultaten återspeglar en ögonblicksbild.
Dessutom är det viktigt att notera att färjepriserna kan variera beroende på ett antal faktorer, såsom ekonomiska skillnader mellan länder, statliga subventioner på vissa rutter, rederiernas kvalitets- och servicenivå, växelkurser och varje rederis prispolicy. Dessa skillnader kan påverka de prisskillnader som observeras mellan länderna och skulle förmodligen kräva en djupgående analys.
Slutligen bör det nämnas att färjepriserna kan variera beroende på passagerarkategori och vilken typ av tjänster som erbjuds, vilket kan leda till betydande prisvariationer.
Med dessa begränsningar i åtanke är det viktigt att tolka resultaten på ett balanserat sätt och att använda resultaten som en allmän vägledning för att förstå trender och variationer i färjepriserna i Europa.
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Sverige. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Sverige med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Sverige till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Överfarter till Norge (särskilt rutten Stromstad-Sandefjord) är de billigaste i landet.
Omvänt är överfarter till Danmark de dyraste.
Vi har valt ut alla färjerutter i Sverige och rankat dem efter pris, från högst till lägst.
Vi har analyserat alla hamnar i Sverige som trafikeras av minst en färjelinje och rankat dem efter prisindex, från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Sverige varierar beroende på avresemånad.
Priserna är högst från juni till augusti.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I det här avsnittet kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Storbritannien. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter mellan Storbritannien och andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Storbritannien till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Inrikesfärjorna är överlägset dyrast i förhållande till avståndet.
Överfarter till Spanien är proportionellt sett de billigaste i genomsnitt.
Vi har valt ut alla färjerutter i Storbritannien och rankat dem enligt prisindex från högst till lägst.
Rutten Lymington - Yarmouth är den dyraste, liksom de rutter som går till Isle of Wight i allmänhet.
Vi har analyserat alla brittiska hamnar som trafikeras av minst en färjetrafik och rangordnat dem efter prisindex från högst till lägst.
Lerwick, Aberdeen, Liverpool, Kirwall och Hull är de billigaste färjedestinationerna i Storbritannien.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Storbritannien varierar beroende på avresemånad.
Vi kan se att det inte finns någon egentlig säsongsvariation i färjepriserna, även om priserna är lite lägre i september och oktober.
Vi ville veta om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än på en vardag (måndag till torsdag).
Vi fann att det var mycket liten skillnad mellan en avgång på en helgdag och en avgång på en vardag.
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Frankrike. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Frankrike med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Frankrike till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
När det gäller färjeöverfarter från Frankrike är det en sak som sticker ut: destinationer till Marocko, Tunisien och Korsika sticker ut med några av de mest prisvärda priserna. Faktum är att dessa överfarter ligger långt under genomsnittspriserna på andra rutter.
Det finns också överfarter till Irland, där priserna är ganska måttliga.
Vi har valt ut alla färjerutter i Frankrike och rankat dem enligt prisindex från högst till lägst.
Överfarter mellan Bonifacio och Sardinien är överlägset dyrast.
Överfarterna mellan Toulon och Porto Torres, överfarterna till Marocko från Sète och, generellt sett, överfarterna mellan kontinenten och Korsika är de billigaste i Frankrike.
Det bör dock noteras att överfarterna till Korsika subventioneras av de franska myndigheterna inom ramen för "Dotation de Continuité Territoriale", vilket gör det möjligt för vissa rederier att erbjuda lägre priser.
Vi har analyserat alla hamnar i Frankrike som trafikeras av minst ett färjerederi och sedan rangordnat dem efter prisindex från högsta till lägsta.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Frankrike varierar beroende på avresemånad.
Augusti är den dyraste månaden för att resa till Frankrike med färja.
Vi ville veta om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I Frankrike är det ingen större prisskillnad mellan en avgång på en helgdag och en avgång på en vardag.
I det här avsnittet fokuserar vi på färjeöverfarter från Spanien. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Spanien med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Spanien till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Överfarter till Marocko har det överlägset högsta prisindexet.
Omvänt har överfarter till Italien och Irland det lägsta prisindexet.
Vi har valt ut alla färjerutter i Spanien och rankat dem med det högsta prisindexet.
Rutterna mellan Tangier vid Marox och Algiersciras eller Tarifa är bland de dyraste i Spanien.
De lokala linjerna som trafikerar ön Lanzarote på Kanarieöarna har också ett mycket högt genomsnittligt överfartspris.
Vi har valt ut alla färjerutter i Spanien och rankat dem med det lägsta prisindexet.
Det är de långa överfarterna, t.ex. till Italien från Barcelona, och de som förbinder Kanarieöarna (Arrecife) med fastlandet, som har det lägsta prisindexet i landet.
Vi har analyserat alla hamnar i Spanien som trafikeras av minst en färjelinje och sedan rangordnat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Spanien varierar beroende på avgångsmånaden.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I Spanien är det mycket liten prisskillnad mellan att resa med färja på helgen eller på en vardag.
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Italien. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Italien med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Italien till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Överfarter till ön Malta (Valletta) och inrikes överfarter (öar -> fastland) visar det högsta prisindexet.
Långa överfarter över Medelhavet till Spanien, Marocko eller Tunisien är de billigaste i landet.
Vi har valt ut alla färjerutter i Italien och rankat dem med det högsta prisindexet.
Förbindelsen mellan Santa Marina Salina och Rinella, på ön Salina, är den dyraste överfarten i Italien, i förhållande till den tillryggalagda sträckan.
Vi har valt ut alla färjerutter i Italien och rankat dem med det lägsta prisindexet.
Överfarterna till Spanien (Bacelona) från Civitavcchia och Porto Torres på Sardinien har de lägsta prisindexen i Italien.
Vi har analyserat alla italienska hamnar som trafikeras av minst en färjelinje och sedan rankat dem med högst prisindex.
Vi har analyserat alla italienska hamnar som trafikeras av minst en färja och sedan rankat dem med det lägsta prisindexet.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Italien varierar beroende på avgångsmånaden.
Priserna verkar sjunka efter september.
Vi ville veta om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
Det är ingen skillnad mellan färjepriserna på helger och vardagar i Italien.
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Grekland. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Grekland med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Grekland till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Överfarterna mellan Grekland och Turkiet är de i särklass dyraste i landet.
Inrikes överfarter och särskilt överfarter till Italien är mycket billigare.
Vi har valt ut alla färjerutter i Grekland och rankat dem med det högsta prisindexet.
Två färjerutter sticker ut från resten på grund av sina höga priser.
Som framgår av föregående diagram är rutten Chios > Csme, mellan Grekland och Turkiet, den dyraste i landet i förhållande till den tillryggalagda sträckan.
Den dyraste inrikes överfarten är mellan Kosta och Spetses.
Vi har valt ut alla färjerutter i Grekland och rankat dem med det lägsta prisindexet.
Färjerutterna som förbinder Italien, och i synnerhet de mellan Patras och Venedig eller Ancona, är de billigaste i landet.
Det bör också noteras att ett stort antal nationella rutter mellan de grekiska öarna är ganska billiga.
Vi har analyserat alla grekiska hamnar som trafikeras av minst en färjelinje och sedan rangordnat dem med högst prisindex.
Vi har analyserat alla hamnar i Grekland som trafikeras av minst en färjelinje och sedan rankat dem med lägst prisindex.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Grekland varierar beroende på avresemånad.
Från november och framåt är priserna mycket lägre (även om många linjer inte längre kör under vinterperioden).
Vi ville veta om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än på en vardag (måndag till torsdag).
Att åka på helgen verkar vara dyrare än att åka under veckan.
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Danmark. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Danmark med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Danmark till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Överfarter till Tyskland är de dyraste från Danmark.
Rutterna mellan Danmark och Sverige eller Norge är de billigaste.
Vi har valt ut alla färjerutter i Danmark och rankat dem enligt prisindex från högst till lägst.
Som framgår av föregående diagram utmärker sig linjerna till Tyskland (Rodby-Puttgarden och Gedser-Rostock) genom sitt höga pris i förhållande till den tillryggalagda sträckan.
Linjer som trafikerar Norge, och i synnerhet dess huvudstad Oslo, har ett mycket lågt genomsnittspris.
Vi har analyserat alla danska hamnar som trafikeras av minst en färjelinje och sedan rangordnat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Danmark varierade beroende på avresemånad.
Från september och framåt verkar färjepriserna sjunka betydligt.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
Det är ingen skillnad mellan färjepriser på helger och vardagar i Danmark.
I det här avsnittet kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Norge. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Norge med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Norge till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Anslutningar till Tyskland och inrikes överfarter är de dyraste i landet.
Överfarter till Sverige är överlägset billigast (särskilt rutten Sandefjord-Stromstad).
Vi har valt ut alla färjerutter i Norge och rankat dem enligt prisindex från högst till lägst.
Vi har analyserat alla hamnar i Norge som trafikeras av minst en färjelinje och rankat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Norge varierade beroende på avgångsmånad.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I genomsnitt är färjepriserna något högre på helgen.
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Finland. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Finland med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Finland till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Vi har valt ut alla färjerutter i Finland och rankat dem enligt prisindex från högsta till lägsta.
Vi har analyserat alla hamnar i Finland som trafikeras av minst en färjelinje och rankat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Finland varierar beroende på avgångsmånad.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Tyskland. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Tyskland med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Tyskland till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Vi har valt ut alla färjerutter i Tyskland och rankat dem enligt prisindex från högsta till lägsta.
Vi har analyserat alla hamnar i Tyskland som trafikeras av minst en färjelinje och rankat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Tyskland varierar beroende på avresemånad.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Nederländerna. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Nederländerna med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Nederländerna till andra europeiska länder samt inrikes överfarter.
Vi har valt ut alla färjerutter i Nederländerna och rankat dem enligt prisindex från högst till lägst.
Vi har analyserat alla hamnar i Nederländerna som trafikeras av minst en färjelinje och rankat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Nederländerna varierar beroende på avgångsmånaden.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Irland. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Irland med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Irland till andra europeiska länder samt inrikes överfarter.
Vi har valt ut alla färjerutter i Irland och rankat dem efter pris från högsta till lägsta.
Vi har analyserat alla hamnar i Irland som trafikeras av minst en färjelinje och rankat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Irland varierade beroende på avgångsmånaden.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Portugal. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Portugal med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Portugal till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Vi har valt alla färjerutter i Portugal (Madeira och Azorerna) och rankat dem enligt prisindex från högsta till lägsta.
Vi har analyserat alla hamnar i Portugal som trafikeras av minst en färjelinje och sedan rankat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Portugal varierar beroende på avgångsmånaden.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I detta avsnitt kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Polen. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Polen med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla överfarter från Polen till andra europeiska länder, samt inrikes överfarter.
Vi har valt ut alla färjerutter i Polen och rankat dem enligt prisindex från högst till lägst.
Vi har analyserat alla hamnar i Polen som trafikeras av minst en färjelinje och rangordnat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Polen varierar beroende på avgångsmånaden.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).
I det här avsnittet kommer vi att fokusera på färjeöverfarter från Kroatien. Genom att analysera färjepriserna på olika rutter som förbinder Kroatien med andra europeiska länder, samt inrikes överfarter, kommer vi att försöka belysa pristrender och variationer i kostnader för resenärer enligt olika kriterier.
Vi har jämfört priserna på alla färjor från Kroatien till andra europeiska länder och inrikes rutter.
Vi har valt ut alla färjerutter i Kroatien och rankat dem enligt prisindex från högst till lägst.
Vi har analyserat alla hamnar i Kroatien som trafikeras av minst en färjelinje och rankat dem efter prisindex från högst till lägst.
Vi ville ta reda på om färjepriserna i Kroatien varierar beroende på avresemånad.
Vi ville ta reda på om det var dyrare eller billigare att resa med färja på en helgdag (fredag till söndag) än att resa på en vardag (måndag till torsdag).