Hur tar man sig till Tjeckien?

Oavsett om du är en erfaren resenär eller planerar din första resa till Tjeckien är det ofta komplicerat att känna till de olika transportlösningar som står till buds för att nå landet och för att ta sig runt i Tjeckien.

Vivanoda är här för att hjälpa dig att hitta de bästa transportalternativen i Tjeckien och göra din resa till större städer som Prag, Ostrava, Bohumín, Brno, Přerov eller Karlovy Vary enklare.

Vivanoda låter dig jämföra de olika transportalternativen för din resa till Tjeckien, oavsett om du reser med flyg, tåg, buss eller samåkning. Vi har samlat all nödvändig information för att hjälpa dig att välja den bästa rutten och det bästa transportmedlet för dina behov och din budget. Vi har också listat de viktigaste transportföretagen för varje transportmedel, till exempel Czech Airlines, Ryanair, Smart Wings, Russian Railways, ÖBB, Deutsche Bahn, FlixBus, LEO Express och Hellö, så att du enkelt kan boka din resa.

Med tåg till Tjeckien

Tåg är ett mycket bekvämt sätt att upptäcka Tjeckien, med snabba förbindelser mellan de största städerna och spektakulära panoramavyer. Höghastighets- eller regionaltåg från Russian Railways, ÖBB och Deutsche Bahn förbinder städer som Brno, Přerov eller Karlovy Vary på kort tid.

Med buss till Tjeckien

Att resa med buss till Tjeckien är ett utmärkt val för dem som vill upptäcka landet i sin egen takt och utan att lägga ut för mycket pengar. Bussarna från FlixBus, LEO Express och Hellö förbinder de mest avlägsna städerna och orterna, som Karlovy Vary, Přerov eller Brno, och erbjuder en unik och autentisk upplevelse.

Flyg till Tjeckien

Att flyga till Tjeckien erbjuder en mängd olika destinationer, till exempel Prag, Ostrava eller Bohumín. Flygbolag som Czech Airlines, Ryanair och Smart Wings erbjuder direktflyg från många europeiska städer, så du kan planera din resa mycket flexibelt.

Resa till Tjeckien från Sverige

Resa till Tjeckien med tåg, buss och flyg - Billiga biljetter!

Resor och transport i Tjeckien

Tjeckien: Vad att se och göra?

Tjeckien är ett populärt turistmål i Centraleuropa och erbjuder en rik historia, imponerande arkitektur och en livlig kulturscen. Här är några av de främsta sevärdheterna att se på din resa till Tjeckien:

Prag: Tjeckiens huvudstad är en vacker stad, känd för sin gotiska och barocka arkitektur samt sina många historiska monument som Karlsbron, torget i Gamla stan, Pragborgen och St Vitus-katedralen. Kollektivtrafiken är mycket bekväm i Prag, med regelbunden tunnelbane-, spårvagns- och busstrafik.

Cesky Krumlov: Denna medeltida stad i södra Böhmen är ett av Unescos världsarv. Slottet Cesky Krumlov och det stora torget är stadens främsta turistattraktioner. Det bekvämaste sättet att ta sig till Cesky Krumlov är med buss.

Karlovy Vary: Denna kurort är känd för sitt helande vatten och sina termalbad. De viktigaste turistattraktionerna i Karlovy Vary är de varma källorna, Grand Pupp-hotellet, stadens marknad och stadsteatern. Tåg och bussar är populära transportmedel till Karlovy Vary.

Kutna Hora: Denna historiska stad ligger cirka 80 kilometer öster om Prag. Den är känd för sin katedral St Barbara, sina benhus och sina silvergruvor. Tåget är det smidigaste sättet att ta sig till Kutna Hora från Prag.

Brno: Denna stad ligger i den mähriska regionen och är känd för sin modernistiska arkitektur, sitt livliga nattliv och sin livliga konstscen. De främsta turistattraktionerna i Brno är katedralen St Peter och St Paul, Frihetstorget och Tugendhat-villan. Tåg och bussar är populära sätt att ta sig till Brno.

Tjeckien erbjuder en mängd spännande turistmål som passar alla smaker och budgetar. Kollektivtrafiken är pålitlig och bekväm, med alternativ som tåg, bussar och tunnelbanor, som gör att resenärer enkelt kan förflytta sig från en stad till en annan.

Tjeckien: Hur man förflyttar sig i landet?

Tjeckien är ett vackert land fullt av charmiga städer och hisnande turistattraktioner. När du planerar din resa och funderar på att flytta från en stad till en annan är det viktigt att känna till de olika transportsätt som finns, liksom de viktigaste företagen och de bästa tipsen för att enkelt ta sig runt som en utländsk turist.

Ett av de mest populära sätten att ta sig runt i Tjeckien är med tåg. Landets järnvägsnät är väl utbyggt och erbjuder regelbundna förbindelser mellan de största städerna. Tågen är bekväma, pålitliga och erbjuder ofta spektakulära vyer över det tjeckiska landskapet. De största tågbolagen är České dráhy (ČD) och RegioJet. Det är tillrådligt att boka dina biljetter i förväg, särskilt under turistperioderna, för att garantera din plats.

Om du föredrar att resa snabbt kan du välja lufttransport. Tjeckien har flera internationella flygplatser, bland annat Prag (Václav Havel Airport Prague) och Brno (Brno Airport). Många nationella och internationella flygbolag trafikerar dessa flygplatser och erbjuder enkla resealternativ för utländska turister.

Ett annat bekvämt alternativ för interurbana resor i Tjeckien är buss. Det finns gott om långdistansbussar och de är ofta billigare än tåg. De största bussbolagen är FlixBus och RegioJet, som erbjuder regelbunden trafik mellan tjeckiska städer och till andra europeiska destinationer. Var noga med att kontrollera busstidtabeller och hållplatser i förväg, eftersom de kan variera beroende på säsong och veckodag.

Om du vill vara mer flexibel och utforska städerna i din egen takt är det bäst att hyra bil. Tjeckien har ett bra vägnät och hyrbil är relativt prisvärd. Var noga med att kontrollera lokala körregler, inklusive hastighetsbegränsningar och krav på internationellt körkort.

När du reser i Tjeckien är det viktigt att komma ihåg några tips för att göra din upplevelse enklare. För det första bör du alltid ha kontanter på dig, eftersom vissa småstäder eller sevärdheter kanske inte accepterar kreditkort. Det är också en bra idé att lära sig några grundläggande tjeckiska ord, som "hej" (dobrý den) eller "tack" (děkuji), eftersom det kan vara mycket uppskattat av lokalbefolkningen.

Slutligen, när du reser i Tjeckien, glöm inte att dra nytta av lokaltrafiken för att upptäcka landsbygden och pittoreska små byar. Särskilda turisttåg, som kugghjulsbanan Jindřichův Hradec eller Prags historiska spårvagnar, erbjuder unika och oförglömliga upplevelser.

Tjeckien erbjuder därför många transportalternativ för att ta sig från en stad till en annan. Oavsett om du väljer att resa med tåg, flyg, buss eller bil, se till att boka i förväg, kontrollera tidtabeller och bekanta dig med lokala regler. Med dessa tips i handen är du redo att utforska detta fascinerande land och njuta av en äkta tjeckisk upplevelse.

Tjeckien: När ska man besöka?

Tjeckien är ett populärt resmål tack vare sitt historiska arv, pittoreska landskap och charmiga livsstil. För att få ut det mesta av detta land är det viktigt att välja rätt säsong att resa.

Den bästa tiden att besöka Tjeckien är på sommaren, från juni till augusti. Temperaturerna är behagligt varma och varierar mellan 20 och 30 grader Celsius. Den här tiden på året är perfekt för att utforska de magnifika städerna Prag, Cesky Krumlov och Karlovy Vary och njuta av de många festivaler och kulturevenemang som erbjuds.

Våren och hösten kan också vara trevliga årstider att resa i Tjeckien. På våren (mars till maj) är temperaturerna milda, runt 10 till 15 grader Celsius, och naturen börjar vakna till liv. Parker och trädgårdar är täckta av blommor och skapar magnifika landskap. Hösten (september till november) erbjuder liknande temperaturer, men höstfärgerna i de tjeckiska skogarna ger din resa en touch av magi.

Den sämsta tiden att resa i Tjeckien anses ofta vara vintern, från december till februari. Temperaturerna kan vara mycket kalla och ibland sjunka under noll grader Celsius. Denna period är dock perfekt för att uppleva den sagolika atmosfären på julmarknaderna i Prag eller för att utöva vintersport i de tjeckiska bergen.

Sommaren är därför den bästa tiden att resa i Tjeckien, med varma temperaturer, livliga festivaler och soliga dagar. Men även vår och höst kan vara ett bra val, med milda temperaturer och fantastisk natur. När det gäller vintern är det bäst att boka denna resa om du är ett fan av vinterkyla eller älskar den festliga julstämningen.

Sök och hitta biljetter till Tjeckien
Sök efter boende i Tjeckien

None

None
None
None