Hur tar man sig till Polen?

Oavsett om du är en erfaren resenär eller planerar din första resa till Polen är det ofta komplicerat att känna till de olika transportlösningar som står till buds för att nå landet och för att ta sig runt i Polen.

Vivanoda är här för att hjälpa dig att hitta de bästa transportalternativen i Polen och göra din resa till större städer som Warszawa, Krakow, Lodz, Wroclaw, Poznan, Gdansk eller Szczecin enklare.

Vivanoda låter dig jämföra de olika transportalternativen för din resa till Polen, oavsett om du reser med flyg, tåg, buss eller samåkning. Vi har samlat all nödvändig information för att hjälpa dig att välja den bästa rutten och det bästa transportmedlet för dina behov och din budget. Vi har också listat de viktigaste transportföretagen för varje transportmedel, till exempel Ryanair, EuroLot, Wizzair, Russian Railways, ÖBB, PKP Intercity, Finnlines, Polferries, Unity Line, FlixBus, LEO Express och IC Bus, så att du enkelt kan boka din resa.

Med tåg till Polen

Tåg är ett mycket bekvämt sätt att upptäcka Polen, med snabba förbindelser mellan de största städerna och spektakulära panoramavyer. Höghastighets- eller regionaltåg från Russian Railways, ÖBB och PKP Intercity förbinder städer som Wroclaw, Poznan eller Gdansk på kort tid.

Med buss till Polen

Att resa med buss till Polen är ett utmärkt val för dem som vill upptäcka landet i sin egen takt och utan att lägga ut för mycket pengar. Bussarna från FlixBus, LEO Express och IC Bus förbinder de mest avlägsna städerna och orterna, som Leszno, Pabianice eller Glogow, och erbjuder en unik och autentisk upplevelse.

Flyg till Polen

Att flyga till Polen erbjuder en mängd olika destinationer, till exempel Warszawa, Krakow eller Lodz. Flygbolag som Ryanair, EuroLot och Wizzair erbjuder direktflyg från många europeiska städer, så du kan planera din resa mycket flexibelt.

Resa till Polen från Sverige

Resa till Polen med tåg, buss och flyg - Billiga biljetter!

Resor och transport i Polen

Polen: Vad att se och göra?

Om du planerar en resa till Polen har du tur. Detta östeuropeiska land är fullt av dolda skatter, från vackra städer till hisnande naturlandskap. Här är några av de viktigaste sevärdheterna som du inte får missa på din resa till Polen.

Warszawa - Polens huvudstad är en livlig och spännande stad som har återuppbyggt sig själv efter andra världskriget. Du kan se historiska platser som det kungliga slottet i Warszawa och Gamla stan, båda UNESCO:s världsarvslista, eller vandra genom de livliga, moderna gatorna i stadens centrum.

Krakow - Krakow ligger i södra Polen och är en gammal och pittoresk stad med en rik historia. Den historiska stadskärnan i Krakow är också ett av Unescos världsarv. Här kan du beundra marknadstorget, Mariakyrkan och Wawel-slottet. Krakow är också en utmärkt utgångspunkt för att besöka Tatrabergen.

Auschwitz-Birkenau - Detta minnesmärke över Förintelsen är ett måste för den som vill lära sig mer om Polens och andra världskrigets historia. Platsen ligger ungefär en timmes bilresa från Krakow och är lätt att nå med bil eller buss.

Wroclaw - Wroclaw är Polens fjärde största stad och ligger i västra delen av landet. Den pittoreska gamla staden har många broar över floden Oder och många färgglada byggnader. Missa inte Wroclaws marknadstorg, som är ett av de största medeltida torgen i Europa.

Zakopane - Zakopane ligger i Tatrabergen och är en pittoresk liten stad som lockar vintersportentusiaster. På sommaren kan du vandra och klättra. Staden är känd för sin traditionella träarkitektur och rustika atmosfär.

Bieszczady nationalpark - Bieszczady nationalpark ligger i sydöstra Polen och är ett landskap av berg, skogar och ängar. Här kan du vandra, rida och titta på djurlivet. Det är en fantastisk plats för att koppla av och njuta av naturen.

Polen är ett lätt land att resa till. Du kan resa med tåg, buss eller bil. Tågen är moderna och bekväma, och bussarna är också välutrustade. Det är också möjligt att hyra en bil för att utforska landet på egen hand. Om du letar efter ett mer ekonomiskt sätt att resa är samåkning också ett populärt alternativ i Polen.

Oavsett om du är intresserad av historia, natur eller bara stadsliv hittar du säkert något att njuta av i Polen. Från historiska städer som Kraków, Gdansk och Warszawa till vackra naturlandskap som Tatra eller Białowieża-skogen och läckra lokala kulinariska specialiteter - Polen erbjuder en unik reseupplevelse. Och med många tillgängliga transportmedel, som moderna tåg och bekväma bussar, är det lätt att ta sig runt i landet för att utforska alla de underverk det har att erbjuda.

Polen: Hur man förflyttar sig i landet?

Polen är fullt av underbara destinationer att upptäcka, och om du planerar en resa genom detta vackra land undrar du förmodligen över de bästa sätten att ta sig från en stad till en annan. Oroa dig inte, vår guide ger dig de bästa tipsen och informationen för att göra din resa till Polen enklare.

Ett av de bekvämaste alternativen för att resa mellan polska städer är med tåg. Polen har ett utmärkt, väl underhållet och modernt järnvägsnät som förbinder alla landets större städer. Tågen är ofta mycket bekväma och erbjuder bekvämligheter som gratis Wi-Fi och eluttag för laddning av dina elektroniska enheter. De största tågbolagen i Polen är PKP Intercity och Przewozy Regionalne. Vi rekommenderar att du bokar dina biljetter i förväg, särskilt under rusningstrafik eller helgdagar, för att vara säker på att få en sittplats.

Om du föredrar ett snabbare transportmedel kan du välja flyg. Polen har flera internationella flygplatser som Warszawa-Chopin Airport, Kraków-Balice Airport och Gdańsk-Lech Wałęsa Airport, som trafikeras av många flygbolag. Inrikesflyg är i allmänhet snabba och prisvärda, och kan vara ett bra alternativ för längre resor. Tänk dock på att flygplatserna ligger långt från stadens centrum, så räkna med den tid det tar att ta sig till din destination.

Ett annat populärt alternativ för att resa i Polen är med buss. Bussbolag som Polski Bus, FlixBus och Leo Express erbjuder regelbunden och pålitlig trafik mellan Polens största städer. Bussarna är i allmänhet bekväma, luftkonditionerade och utrustade med Wi-Fi. Dessutom är bussbiljetterna ofta billigare än tåg- eller flygbiljetter. Det är dock tillrådligt att boka dina biljetter i förväg, särskilt under hektiska perioder, för att garantera din plats.

Slutligen, om du föredrar ett mer personligt och flexibelt alternativ kan du överväga att hyra en bil. Polen har ett omfattande och välutvecklat vägnät, vilket gör det till ett perfekt land för bilresor. Det finns många biluthyrningsfirmor i Polens största städer. Se till att du har alla nödvändiga dokument, inklusive ett internationellt körkort om du kommer från ett land utanför Europeiska unionen.

För att optimera din reseupplevelse i Polen kommer här några ytterligare tips. För det första bör du ta reda på tidtabellerna för de olika transportmedlen och planera din resväg i förväg för att undvika oförutsedda händelser. Tänk också på att vägskyltar oftast är på polska, så det kan vara bra att ha en GPS eller navigationsapp i telefonen. Slutligen, glöm inte att kontrollera kraven på visum och resehandlingar innan du åker.

Polen erbjuder en mängd olika transportmedel för enkel resa från en stad till en annan. Oavsett om du väljer att resa med tåg, flyg, buss eller hyrbil kan du förvänta dig pålitliga och bekväma alternativ för att utforska detta vackra land. Genom att följa dessa tips kommer din resa till Polen att bli trevlig och stressfri.

Polen: När ska man besöka?

Polen, som ligger i Centraleuropa, erbjuder en mängd olika klimat under hela året. Beroende på dina preferenser och dina planerade aktiviteter finns det årstider som är mer lämpliga än andra för att resa till detta fascinerande land.

Om du gillar varma temperaturer och soliga dagar är sommaren den bästa tiden att besöka Polen. Från juni till augusti ligger temperaturen i genomsnitt mellan 20 och 25°C, med högre toppar som ibland når 30°C. Dagarna är långa, vilket ger dig mer tid att utforska sevärdheterna, de pittoreska städerna och njuta av utomhusaktiviteter. Klimatet kan dock vara oförutsägbart, med perioder av regn och behov av att ta med lämplig utrustning.

På våren (mars till maj) och hösten (september till november) är det mildare temperaturer i Polen, perfekt för vandring, cykling och naturupplevelser. Medeltemperaturen ligger på 10 till 15°C, men det kan vara stora variationer mellan olika regioner. Det är också en mindre turisttät tid på året, så du kan undvika folkmassorna och dra nytta av reducerade biljettpriser.

Vintern i Polen kan vara ganska kall, med medeltemperaturer från -5 till 0°C. Om du gillar vintersporter som skidåkning och snowboard är detta den perfekta tiden att bege sig till bergen i södra delen av landet. Warszawa och andra städer erbjuder också underbara julmarknader och festivaler för att fira slutet av året.

Vilken tid som är bäst att resa i Polen beror på dina personliga preferenser och vilka aktiviteter du vill ägna dig åt. Sommaren erbjuder behagliga, soliga temperaturer, våren och hösten är perfekta för att utforska naturen, medan vintern erbjuder vintersport och festligheter i slutet av året. Oavsett vilken årstid du väljer kommer Polen att förvåna dig med sitt rika kultur- och naturarv.

Sök och hitta biljetter till Polen
Sök efter boende i Polen

None

None
None
None